[テイスティング,ブルワー,新商品情報]2021.3.6

驚くほど健康的なビール!? / A Surprisingly Healthy Beer!?

山登り帰りに立ち寄れるLanternで今新しいのミカンジュースのような味と香りが濃いサワーエールが完成しました!
When returning home from mountain climbing, why not stop by Lantern?
Their latest Sour Ale style beer, that you could swear was just Mikan juice at first glance is a must try!

300 L分のビールの量で東村山の農家が育てているミカン(100 kg以上、手搾りの後は56 Lぐらいの量となりました)と、八王子の磯沼ミルクファームのプレミアムヨーグルト(2 L)を使い、まるでビタミンと乳酸菌の爆弾となっています。
A little over 100 kg of mikan from Higashimurayama (which translated to around 56 L of mikan juice when pressed), together with 2 L of Premium Yoghurt from Isonuma Milk Farm in Hachioji for a batch of around 300 L of beer. It’s a veritable lactic acid bacteria bomb, just swelling with yummy sourness.

Takao Beerのオーナー池田さんはできるだけローカルな材料を使って美味しいビールを作っています。
The owner of Takao Beer, Mr. Ikeda prefers to use local products or ingredients that friends provide when making his delicious beers.

The Mikans

山登りの帰り中で一杯いかがでしょうか? On your way home from Takao, why not swing by for a glass?

今回のビールは香りは酸っぱく、柑橘系の強いフルーティー感があり、飲むとフレッシュな酸味から甘さに変化していきます。
This beer has a very sour aroma with hints of citrus to it, the taste goes from a sharp acidic fruitiness that transforms into a fresh citrusy sweetness with hints of yoghurt lingering.

“The Mikans”を飲みながら話を聞くと、実はその強い酸味はミカンからではなく、乳酸菌から発生したの酸味だそうです。乳酸菌がここまでしっかりした酸っぱさを引き出せるとは…ミカンの香りと混ざっているおかげでミカンの酸味と騙されます。
While tasting “The Mikans” and talking to Mr. Ikeda, I was told that the sharp acidity does not actually hail from the mikan, but the lactic acid of the yoghurt. Which blends with the aroma and flavours of the mikan and fools your senses into thinking it is a very sour mikan.

まるで炭酸付きのミカンジュースを飲んでいるような感覚でびっくりします。
後味にはうっすらヨーグルトの味も感じられます。
It’s like drinking a carbonated very sour mikan juice, and it kinda threw me off, in a pleasant way.

 

データ – Data
【商品名/Product Name】The Mikans
【ブルワリー/Brewery】Takao Beer Co.
【ビールスタイル/Beer Style】サワーフルーツエー (Sour Ale – Fruited)
【アルコール分/Alcohol】 4.5% ABV – 15 IBU

爆発的な乳酸菌の酸味とフレッシュな柑橘感のサワーエールです。
A Sour Ale with very fresh citrusy flavour and an explosion of lactic acid goodness.

 

山を登って、帰り道にちょっと喉乾いて美味しいビール飲んだらいいなと思ったことありますか?それなら、高尾駅で降りてLanternへ向かえば?
LanternはTakao Beer Co.がやってるタップルームです、高尾駅のJR線の北口の目の前にありますよ。タクシー乗り場の反対側なので、駅から徒歩およそ10秒。
Have you ever climbed a mountain and on your way home, you find your throat dry and yearning for a good beer? Why not get off the train at Takao Station and stop by Lantern?
Lantern is the taproom of Takao Beer Co. just a stone throw away from the North exit off JR East’s Chuo Line, just across the Taxi waiting area.

Take Out!

お持ち帰りもできます! Take out is also avaliable!

※現在の緊急事態制限の影響で席は減らしてますが、プラカップでも持ち帰りできます。
※Currently due to the Covid-19 pandemic, the amount of customer seats are limited, however plastic cups are also available for Take-Out.

 

Lanternは高尾駅JR線の北口から徒歩15秒(タクシー乗り場の反対側)
Where to find Lantern: Takao Station – JR East, Chuo Line north exit. Opposite of the Taxi waiting area.

 

高尾ビールのウェブサイト / Takao Beer Co. Website

Independent. Japanese. Craft. Beer

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この記事を書いたひと

ブルワル

ビアジャーナリスト

元ビール大嫌いなスウェーデン人です。
ゲームと音楽が大好きで、日本に来てビールにハマってしまいました。自分の経験からビールは好きじゃない、興味持ってない方にビールのすごく広い世界を紹介したいです。
今は東京の八王子に住み、公園でも、高尾山の上でもビール飲めるのが最高です。近くにブルワリー2つもあり、八王子にもビアスタンドもあるお気に入りな街です。

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